Музеят по палеонтология в Софийския университет има спешна нужда от ремонт.

...
Музеят по палеонтология в Софийския университет има спешна нужда от ремонт.
Коментари Харесай

Музеят по палеонтология в Софийския университет има спешна нужда от ремонт

Музеят по палеонтология в Софийския университет има спешна потребност от ремонт. Граждани споделиха фотоси в обществените мрежи. От кадлите излиза наяве, че  пространствата не са в положително положение, а в тях се съхраняват скъпи експонати. 

Музеят по палеонтология се намира в Северното крило на Софийския университет, на шестия етаж. Той се появява в края на XIX век, като през 1965 година добива настоящия си тип. Интересен факт е, че музеят е построен от експонати, които самите студенти и преподаватели намират в България.

Един от експонатите, привлякъл най-голямо внимание, е динотериумът, който доста хора назовават мамут. 

" Това е гордостта на българската палеонтология. Намерен е през 1965 година в Южна България, област Пловдив от един преподавател по биология – Димитър Ковачев. Ако приказваме за неговата геоложка възраст, този пример е на към 6,5 млн. години. След като го извадите от скалите в до момента с кислорода във въздуха, той стартира да се разпада. За да се предотврати това, той е консервиран със специфични смоли “, споделя пред bTV доцент доктор Дочо Дочев, учител по геология и палеонтология.

Целта на образците е по тях да се образоват студентите. С течение на времето те стават от ден на ден и повече.

" Всяко едно животно или всяко едно растение може да ви опише за това каква е била територията на България преди милиони години, когато са съществували тези екземпляри “, добавя доцент Дочев.

Освен неспокойствие, в обществените мрежи се появи и неодобрение поради сложния достъп и олющените стени, към които се съхраняват експонатите. Според студентите и доцент Дочев музеят има потребност от незабавен ремонт.

" За да се реши трайно казусът, би трябвало да бъде осъществен ремонт на два стадия – поправяне на цялото покривно пространство на университета и на втори стадий – климатизиране на помещението, защото в по-топлите месеци то е съвсем неизползваемо “, споделя проф. доктор Георги Вълчев, ректор на Софийския университет " Св. Климент Охридски “.

Според проф. доктор Вълчев ремонт би бил вероятен, когато се образува постоянно държавно управление и се надява той да се случи в идващите една-две години.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР